fbpx

ærligt talt.

Vi gør det alle sammen. Undgår at sige de svære og vigtige ting, der burde siges. Til vores leder, kollega og medarbejdere. Ting, som har indflydelse på vores arbejdsglæde og vores evne til at skabe gode resultater sammen med andre.

Det kan handle om en dårlig episode, uenigheder eller konflikter mellem os og dem, vi arbejder sammen med. Det kan også handle om, at vi føler os understimulerede, uopfyldte eller utilfredse med vores leder, medarbejder eller ledelse, som resulterer i tanker om at skifte job.

Når vi ikke siger det svære og vigtige, så betyder det ikke, at det ikke bliver sagt. Det betyder heller ikke, at det forsvinder. Faktisk vokser det sig mange gange større. For til sidst at blive til store lyserøde elefanter i rummet, på arbejdspladsen eller indeni i vores hoveder.

Så spørgsmålet er: Hvorfor siger vi det ikke?

Vi bryder os ikke om konsekvenserne

Der er ofte noget på spil, som gør det ubehageligt. Der er altså en risiko ved at sige det højt og en potentiel konsekvens, som vi ikke helt kan forene os med.

Vi har ikke lært at håndtere det

Langt de fleste af os er ikke trænet i, hvordanvi skal håndtere situationer, når der er noget vigtigt (men svært), der skal siges. Derfor forsøger vi i stedet at undgå dem, når de opstår.

Der er ikke plads til det

Selve virksomhedskulturen eller ledelsesstilen kan også være en medvirkende faktor til, at mennesker er utrygge ved at være ærlige, og i stedet vælger at undertrykke oplevelser. Som altid ender med et overtryk.

Helt ærligt. Det er godt for ... alt.

Når nu vi ved, hvorfor vi ikke er ærlige, så er det vigtigt at forstå, hvorfor vi bør være det. For selvom det på ingen måde er let, så er det på alle måder godt at være det. Helt ærlighed rummer et utal af geniale bivirkninger, som kan måles direkte på bundlinjen hos os alle:

Det er godt for forretningen
Når vi ved hvor vi har hinanden, så føler vi os trygge og tør være helt ærlige. Så deler vi både vores behov for hjælp, vore fejl og gode idéer, som kan optimere og udvikle forretningen. Vi føler ejerskab og tager ansvar. Vi får et meget bedre samarbejde og kan derfor skabe bedre resultater sammen, så 2 + 2 = 5. Det kommer alle til gode.

Det er godt for sammenholdet
Når vi ved hvor vi har hinanden, så har vi det allesammen bedst. Både ledere og medarbejdere. Så gør vi vores bedste. Når vi vælger at være ærlige føler vi os frie og glade og skaber de bedste ydelser og produkter. Det allerbedste er, at vores forhold bliver langtidsholdbart. 

Det er godt for karrieren
At vælge ærlighed både udadtil og indadtil betyder, at vi står ved os selv. Det er et vigtigt valg, så vi kan se os selv i øjnene. Når vi vælger ærlighed, melder vi klart og respektfuldt ud; vi ber om det vi har behov for og tilbyder det vi vil bidrage med. Så behøver vi ikke at skifte job for at få det, som vi ønsker os.

Opdag din undgåelsestype

Klik her og lyt til podcasten om, hvordan vi undgår at sige dét, der er vigtigt.